KraftBier

Nieuws

Door in Blogs 1

Baby it’s cold outside

Door Robin van Sundert

Des te meer reden om lekker binnen te blijven. Avondjes bij vrienden en familie, gezelligheid, lichtjes aan in de kerstboom, mooie biertjes drinken en als dat nog niet genoeg opwarmt, maakt de kou buiten het nog aantrekkelijker om dicht tegen elkaar aan te kruipen.

Het is het seizoen van de zware, volle en verwarmende bieren en die zijn er gelukkig genoeg. (Russian) Imperial Stouts, Barleywines, Whiskey Infused, Dubbels of Barrel Aged bieren. Bieren met caramel, speculaas, tiramisu, kaneel, marshmallow etc. en hier nog honderd varianten op in stijl en smaak. Deze bieren zijn vaak al desserts op zich maar kunnen ook prima met eten gecombineerd worden. Hoe zijn deze winterse bieren ontstaan? Van oudsher is de winter de perfecte tijd om te brouwen omdat de temperaturen dan lekker laag zijn. Dat komt de lagering ten goede en maakt het makkelijker om het bier langer te bewaren. Door die koude temperaturen en de donkerte hadden mensen behoefte aan verwarmende bieren. Deze bieren zijn voornamelijk tussen de 9-12% en de donkere kleur krijgen ze door de gebruikte mout. Daarnaast steekt de robijnrode tot zwarte kleur ook mooi af tegen de sneeuw.

Ik ben gaan denken hoe ik zo’n winters bier in een gerecht kan verwerken, zonder dat het gelijk een dessert wordt. Zelf ben ik vegetarisch, maar mijn vrienden en familie niet. Ik ga een stoofgerecht maken, maar nét even anders dan de Belgische variant. Het is rundvlees gestoofd in een barleywine met abrikoos, vijg en een scheutje port. Ik wil een zoetheid meegeven aan het gerecht. Als tegenhanger hiervan maak ik een salade van rauwe witlof, walnoot, blauwe kaas en blauwe druiven, waarbij de bitterheid van de witlof contrast geeft, maar de druiven weer aansluiten bij de fruitigheid van de vijg en abrikoos. Om het gerecht nog een extra fruitige dimensie te geven gebruik ik de Maawert, een mango barleywine, maar je kan natuurlijk ook een andere pakken. Ik laat het rundvlees zes uur stoven in het bier, de vijgen en abrikoos. In die zes uur heb ik alle tijd om iets anders te gaan doen, dus maak ik voor mezelf een pan glühwein klaar. Op licht vuur warmt ie op, een scheut cointreau erbij, een stokje kaneel, kerstmuziek aan en klaar! Hoppakee, hier vermaak ik mij nog wel even mee. (tekst gaat door onder foto)
KraftBier recept
Na drie uur stoven voeg ik een scheut Tawny port toe en dat doe ik anderhalf uur later nog een keer. Tijdens het stoven proef ik af en toe en het wordt al mooi vol en zoet. Net voordat de stoof klaar is, maak ik de salade. Ik snijd de witlof en druiven, brokkel de blauwe kaas en strooi de walnoten er overheen. De tafel is gedekt, de kaarsjes zijn aan en ongeveer het hele huis ruikt naar het stoofgerecht; we kunnen aan tafel! Smakelijk!

Berichten navigatie

Een reactie op “Baby it’s cold outside&rdquo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *