DE GESCHIEDENIS VAN BIER
Om de geschiedenis en de opkomst van kraftbier te beschrijven is het noodzakelijk om in vogelvlucht door de geschiedenis van bier te gaan.
- 9000 vC – Waarschijnlijk werd er door de Mesopotaniërs bier gebrouwen
- 7000 vC – Directe bewijzen voor het brouwen van bier door de vondst van potscherven in China
- 3000 vC – Egyptenaren stelde vast dat gerst het ideale graan was om bier mee te brouwen
- 2000 vC – Ook de Kelten waren inmiddels aan het brouwen geslagen
- Brouwen was aanvankelijk een huishoudelijke aangelegenheid waar de vrouw zich op toelegde.
- Oxidatie was een zware plaag. Biermakers vertraagde dit proces door kruiden toe te voegen.
- 1100-1400 – Hop vond zijn weg vanuit de apotheker naar de brouwer.
- 1700 – Hoewel bier wat betreft sterkte en samenstelling sterk varieerde door plaatselijk omstandigheden en tradities begonnen brouwers zich vanaf de 17e eeuw te spiegelen aan bepaalde stijlen en trends.
- 1842 – De pilsener zag voor het eerst levenslicht in Plzen (Tsjechië)
- De industriële revolutie zorgde voor meer capaciteit bij brouwers en een groter afzetgebied.
- 1862 – Louis Pasteur vond een manier om met micro-organismen af te rekenen. Bieren veranderden hierdoor qua smaak van wijnachtig naar zoet.
- 1900 – Tegen 1900 hadden brouwerijen wereldwijd de capaciteit om grotere verscheidenheid aan bieren te maken en verkopen. Alles had er waarschijnlijk anders uitgezien als we vanaf 1914 niet te maken hadden gekregen met oorlog, recessie en drooglegging.
- 1965 – Alleen Duitsland, Tsjechië, België en Groot-Brittannië hadden nog een ambachtelijke brouwcultuur.
- Vanaf 1980 – De opkomst van de kleine brouwer!
DE OPKOMST VAN AMBACHTELIJK BIER
Het is voornamelijk begonnen in Amerika. Na de drooglegging in de jaren 20 en 30 was er niet veel over van een ooit bloeiende biercultuur. Pas vanaf de jaren 70 en 80 kwam daar verandering in. Het hobbybrouwen nam een vlucht en waaide over naar Engeland. Ze waren hun eenheidspils zat en begonnen te experimenteren met biertypen van over de hele wereld. In
de jaren 80 ontstonden hieruit een hele rits kleine brouwerijen. Inmiddels loopt de biercultuur in Amerika en Engeland ver vooruit op de rest van de wereld.
Ook in Nederland begon in de jaren 80 een enkeling thuis te brouwen. Wijn was populairder en het was moeilijk om aan ingredienten te komen. Dat veranderde toen er een Belgische drogist brouwbenodigdheden ging importeren. Onder invloed van Engelstalige literatuur ontstond er steeds meer kennis in Nederland, ook over biertypen die niet in Nederland en België te krijgen waren.
Sinds 1992 is het door de Nederlandse wet toegestaan om thuis bier te brouwen voor eigen consumptie. Dat gebeurd dan ook veelvuldig. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we nu hele spannende ontwikkelingen doormaken. Kleine brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en speciaal bier is nog nooit zo populair geweest. De invloed van grote brouwerijen neemt af en de consument heeft het voor het zeggen.