KraftBier

Nieuws

Door in Blogs, Nieuws 0

Driejarig brouwlustrum Cafe Hoegaarden

Het is op de kop af 3 jaar geleden dat Ron Remie voor het eerst een workshop bierbrouwen organiseerde in zijn Cafe Hoegaarden. Sindsdien loopt het storm. Dit jaar hebben ze zo’n 6 workshops georganiseerd en voor volgend jaar staan er alweer 4 op de planning. “Speciaal bier en brouwen zijn hot” aldus de kastelein. Het is ook voor het eerst dat hij en zijn vrouw niet achter de bar te vinden zijn maar met de roerstok in de hand staan.

IMG_3649De avond begint met een stukje theorie. Terwijl op de achtergrond het beslag op staat te warmen weidt Bernard Smits van Reuzenbieren aan zo’n 35 cursisten uit over de beginselen van het brouwen. We brouwen een kerstbier vandaag. “Een kerstbier?” vragen de aanwezigen zich af. Een goed kerst- of winterbier moet idealiter minstens een jaar lageren. Volgend jaar ligt er bij iedereen dus een zelfgemaakt cadeautje onder de boom.

Terwijl de brouwmeester vertelt beginnen we ook met het degusteren van het eerste bier. De avond staat namelijk niet alleen in het teken van brouwen. Er worden ook 4 bieren geproefd en er wordt er heerlijk voor ons gekookt (de beenham was verrukkelijk).

IMG_3652Als het maischen erop zit wordt het wort verdeeld over 4 kookketels. De cursisten zijn in
groepen verdeeld en iedere groep is verantwoordelijk voor een deel van het brouwsel. Iedereen werkt met dezelfde ingrediënten. Aangezien het een kruidig winterbier is met een hoog alcoholpercentage gaat er naast kaneel en vanille ook nog kandijsiroop en basterdsuiker in. De hop wordt afgewogen en toegevoegd. Je merkt dat het enthousiasme toeneemt onder de brouwers in spe. Sommigen zijn wel eens bij een brouwerij op bezoek geweest maar niemand heeft het brouwproces van zo dichtbij meegemaakt. Er wordt aandachtig aan de hop geroken en een enkeling durft het aan om de borstel te proeven (overblijfselen na het maischen).

IMG_3655Na anderhalf uur koken en 4 proefbieren verder gaan alle brouwsel terug in de grote kookketel en verdwijnt alles in het vergistingsvat. Over 6 weken kan iedere deelnemer een 0,75L fles ophalen. “Niet meteen opzuipen” wordt er nog gewaarschuwd, “Dit bier moet echt even liggen”.

Je ziet bij iedereen dat de interesse gewekt is en er wordt nog lang nageborreld. Plannen worden gemaakt voor volgende bieren en er wordt gediscussieerd over smaak. Het was weer een geslaagde avond.

Tijdens dit soort avonden merk je dat mensen het verhaal van kraftbier snel oppakken. Ze worden ondergedompeld in alles wat goed is aan ambachtelijk gebrouwen bier. De smaak, het karakter, de ervaring en de passie waarmee het gemaakt wordt. Er is weer een klein stapje gezet in de revolutie. Keep spreading the wort!

Vind je er wat van? Reageer, like en share via de social media buttons hieronder. Bedankt!

Berichten navigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>