KraftBier, Voor Ieder Moment
Of je nu als stoere Brabantse vrouw onze Witte IPA Schòon Mèdje drinkt, als feestganger onze Hoppakee, als connaisseur onze Grôote Kwèèk of als wannabee ridder onze Witte Kasteel, KraftBier is voor ieder moment. Als die eerste zonnestralen na de winter doorkomen en je de hoezen van je terrasstoelen haalt krijg je zin in onze Blotskòps. Als je in de zomer vanuit je werk naar huis fiets en het terras lonkt met een koude Witte Gij’t. Als je met modder aan je laarzen en een natte hond aan de lijn naar binnen waait en een Goej Klèts open trekt of als je na de je shopping spree tijdens de feestdagen neerploft op de bank met en Spikmenneke. Wij zijn er voor jou. We laten je stilstaan bij die mooie momenten. Merk op dat ze bijzonder zijn en geef ze aandacht.
Een BLIK op de toekomst
Opgericht in 2015 om het brouwersambacht terug te brengen naar Tilburg. Ik denk dat we kunnen zeggen dat die missie geslaagd is. Toen we begonnen waren we een van de eersten in Tilburg die zich waagde aan het brouwen van lokaal bier. Nu kun je over de brouwinitiatieven lopen en is craftbeer en KraftBier overal ingeburgerd. Niet alleen in Tilburg en Brabant maar in heel Nederland. Voor ons betekend dat we klaar zijn voor de volgende stap. Meer bier op blik, meer KraftBier overal!
Brouwerij KraftBier
Brouwerij KraftBier is een Tilburgse brouwerij. De meeste jaren hebben we geopereerd vanuit onze leuke brouwerij in Bank15. Helaas werd die ruimte te klein en waren we genoodzaakt om onze bieren te gaan brouwen bij een grotere brouwer. Dit betekende kwalitatief beter en meer bier voor iedereen. Onze Schôon Mèdje, Witte Kasteel, Grôote Kwèèk en Hoppakee zijn inmiddels lokaal erfgoed. Wij brouwen bieren voor iedereen, toegankelijk maar bijzonder. Deze koers varen we inmiddels alweer 5 jaar. In een sterk veranderende markt houden we vast aan onze eigen waarden. Zelfverzekerd en trots. En dat alles doen we met onze voeten op de grond en een lach op ons gezicht. Neem het leven met een korreltje mout en een goeie dosis humor. Relativeren maakt het leven makkelijker en lachen het leven leuker.
KraftBier in Blik
Sinds onze oprichting in 2015 hebben we lekker aan de weg getimmerd en zijn we organisch mee gegroeid met de markt. Onze flessen en fusten weten hun weg goed te vinden naar de diverse kroegen, restaurants en retail in Tilburg, Brabant en de rest van Nederland. We hebben onze bieren over de jaren goed gefinetuned en ze worden goed gewaardeerd. Niet alleen de consument, ook door de kenners. Zo won onze herfstbock in 2019 nog een prijs als een van de lekkerste speciaalbocken van Nederland. Hoogte tijd voor KraftBier 2.0. In 2020 bestaan we 5 jaar en willen we onze bieren nog beter beschikbaar maken voor de hele wereld. En om een beetje met onze tijd mee te gaan doen we dat in blik. Beter voor je bier, beter voor het milieu, beter mee te nemen, beter voor iedereen.
Duurzaam
Ons duurzaamheidsverhaal stopt niet bij de overstap naar blik. Ook onze andere verpakkingen gaan op de schop. Sixpacks van 100% recyclebaar materiaal, FSC/100% duurzaam karton voor onzen dozen, stalen fusten, transport via groothandels en fietskoeriers en zo min mogelijk rijden met klein vervoer. We willen af van etiketten dus we stappen zsm over op het printen van blikken ipv etiketteren of sleeven maar daarvoor moeten we wel een bepaald volume halen. Daarnaast gaan we samenwerken met Tilburg Circulair en de Gemeente Tilburg om projecten op te starten over het inzamelen en scheiden van afval bij grote evenementen als de Tilburgse Kermis en Carnaval. Samen met one brouwerij streven we naar een zo duurzaam mogelijk productieproces. Omdat 100% duurzaam ondernemen nog toekomstmuziek is doen we er alles aan om duurzaamheid en circulariteit zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Want het aloude credo geldt nog steeds: Een beter milieu begint bij jezelf!
Tijdlijn
In 2014 is de liefde voor het brouwen van bier onstaan. In de keuken op 12 hoog werden de eerste bieren gebrouwen met vrienden. Daar ontstond de fascinatie voor het brouwproces. De magie van de heldere, bruisende, gouden drank.
In februari 2015 wordt KraftBier geboren. Er wordt zo’n 400 liter bier per maand gebrouwen op een een klein Blichmann brouwinstallatie van 50 liter. Daarnaast worden succesvolle recepten op grote schaal gebrouwen bij anders brouwers. 2015 staat in het teken van experimenteren en bekendheid genereren. De bieren worden goed ontvangen en eigenlijk is er constant een tekort aan voorraad. 2015 staat ook in het teken van het zoeken naar een eigen locatie. Een eigen brouwerij. Vergroten van de capaciteit. Halverwege het jaar wordt er een deal gesloten met Huisbrouwerij Klein Duimpje om hun oude installatie over te nemen. Een 3/6hl Labu Brouwhuis met 5 vergistingstanks van 625 liter. Snel daarna wordt er een contract getekend met Bank15. Een creatief collectief aan de Spoorlaan 350 waar KraftBier 100m2 kan huren om de eigen brouwerij te vestigen.
De eerste helft van 2016 staat in het teken van verbouwen. Het pand waar KraftBier zich gaat vestigen is een oud bankgebouw. De constructie en indeling van het pand worden volledig aangepast om het klaar te maken voor de brouwerij en horecagedeelte. In juli zullen de eerste brouwsels uit de ketels stromen.
Het eerste volledige jaar met een eigen productiebrouwerij. We brouwen dit jaar zo’n 200 hecto op onze eigen installatie en brouwen een paar brouwers buiten de deur zodat we onze hardlopers altijd op voorraad hebben.
We brouwen dit jaar zo’n 400 hecto. Weer een mooie groei. Onze eigen brouwerij draait op volle toeren en daarnaast brouwen we onze hardlopers bij de Loonbrouwerij in Cothen.
2019 staat in het teken van de toekomst. Wat wordt de volgende stap? Uitbreiden, nieuwe brouwinstallatie, meer vergistingscapaciteit, verhuizen? Allemaal scenario’s waar we al meer dan een jaar mee bezig zijn. We besluiten om te kiezen voor een andere route. De brouwerij aan de Spoorlaan wordt opgeheven en alle bieren zullen worden gebrouwen bij de Loonbrouwerij. Dat zorgt voor zeer goede kwaliteit bieren, goede shelf life en flexibele capaciteit. We snijden in ons assortiment en gaan ons focussen op 4 vaste en 4 seizoensbieren. Prioriteit wordt kwaliteit en beschikbaarheid, sales en marketing, groei. De toekomstvisie wordt aangescherpt en de droom om een eigen brouwerij met proeflokaal te realiseren in Tilburg is sterker dan ooit.
Ons lustrumjaar. We bestaan 5 jaar! Het jaar dat volledig in het teken staat van onze rebranding. One overstap naar blik en de eerste stappen naar een volledig duurzame bedrijfsvoering. Ook het jaar waarin we onze eerste crowdfunding lanceren. More to come!