KraftBier

Nieuws

Door in Blogs 0

Van Gieten naar Genieten

Ik vind het een van de moeilijkste facetten aan het biervak: Proeven. Ik houd van drinken, begrijp me niet verkeerd, maar drinken en proeven zijn hele andere zaken. Sinds ik me het laatste jaar bezig houd met bierbrouwen drink ik op een andere manier. Ik laat iedere slok met gevoel door de mond stromen en concentreer me op de verschillende smaken die ik kan onderscheiden. Maar wat zijn dan die smaken en hoe moet je ze omschrijven?

Vroeger zat ik op het terras en dronk ik pils, weizen of witbier. Dan gingen er heel wat glazen doorheen. Verfrissend op een warme zomerdag, dorstlessend na een lange werkdag. Ik genoot van wat ik dronk maar echt proeven deed ik niet. Het ging om het drinken en om de sfeer. Nu bestel ik zelden 2 dezelfde bieren meer, het liefst zou ik de hele bierkaart afwerken en alles met elkaar vergelijken. Proef ik de mouten die zijn gebruikt? Welke hoppen zitten erin? Op welke wijze zou het gebrouwen zijn? Heeft het bier wel de goede temperatuur? Welke smaak wordt veroorzaakt door de gist? Zouden er kruiden zijn toegevoegd?

Bier drinken is dus veranderd. Niet alleen voor mij, ook voor de mensen waar ik mee drink. Met mijn vrienden houden we bierproeverijen en we gaan zelden nog naar een tent met een beperkte bierkaart. Het gaat van ‘gieten naar genieten’. Een goede ontwikkeling me dunkt. Dat is niet een ontwikkeling die enkel vanuit mezelf komt omdat ik me meer interesseer voor bier. De biercultuur is veranderd. De kroegen waar je vroeger kon kiezen uit pils, wit en tripel hebben nu een bierkaart met minstens 50 bieren. Je hoeft niet meer naar een speciaalbier café om bier te gaan proeven. Overal waar je zit kun je kiezen uit een breed scala aan soorten en smaken, van lokaal tot internationaal.

Als klap op de vuurpijl zijn er ook steeds meer mogelijkheden om bier te proeven. Vanaf de lente beginnen de bierfestivals. Eerst de meibocken, dan de Nederlandse bierdagen en dan de zomer. In de zomer kun je ieder weekend naar een bierfestival en deze worden steeds uitgebreider. Ik heb als brouwer gemerkt dat je er vroeg bij moet zijn met je inschrijving omdat je anders misschien de boot mist. De verscheidenheid aan brouwerijen is nog nooit zo groot geweest. Na de zomer komen de herfstbockfestivals en aan het eind van het jaar de winterbieren. Genoeg te kiezen dus.

Terug naar het proeven. De mogelijkheden zijn eindeloos maar hoe maak je onderscheid tussen al deze bieren? Hoe proef je het verschil tussen een winterbier van Jopen of Het IJ. En als waarom zou je kiezen voor een IPA van Brewdog of van Brand? Het blijft een kwestie van veel oefenen, bij voorkeur niet in je eentje op de bank. Samen proeven is gezelliger en je kunt met elkaar vergelijken. Over smaak valt dan misschien niet te twisten maar als 10 mensen een bier proeven zouden er toch ongeveer dezelfde beschrijvingen uit moeten komen. Dat is dus wat anders dan de omschrijving “niet lekker” of “dit bier stinkt” want dat is inderdaad persoonlijk. Let eens op de geur, een belangrijk onderdeel van de drinkervaring. Laat het bier eens goed door de mond gaan voor de smaak, niet nippen, gewoon een goeie slok. Let dan meteen op het mondgevoel. Zit er veel koolzuur in of krijg je een samentrekkend gevoel? Is het een vol bier met veel body of juist erg droog? En als laatste de nasmaak. Blijft ie lang hangen? Verandert de smaak naarmate het bier in je keel verdwijnt?

Laten we het belangrijkste in het achterhoofd houden. Het is fantastisch dat er zoveel bieren op de markt zijn waar we tegenwoordig uit kunnen kiezen. Blijf lekker op je eigen manier genieten van je biertje en laat een ander vooral niet vertellen wat je wel en niet lekker mag vinden.

Vind je het leuk om meer te weten te komen over bier? KraftBier verzorgd bierbrouw workshops met de mobiele brouwinstallatie. Neem contact met me op voor meer informatie. Wil je eens wat speciale bieren proberen? Ik was vorige week te gast bij de Hopmannen. Zij verzorgen bierproeverijen bij Cafe Berlijn of op locatie. Een leuke manier om in aanraking te komen met bieren die je normaal niet zo snel zou bestellen.

Berichten navigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *