KraftBier

Nieuws

Door in Blogs, Nieuws 4

LOC Brewery neemt eigen brouwerij in gebruik

Hun liefde voor kraftbier zou bijna hun achilleshiel zijn geworden. De ruime keuze uit ingrediënten heeft ze geïnspireerd om hun brouwhuis te ontmaagden met een Russian Imperial Stout. Een lastig bier om los te laten op een brouwinstallatie die voor de eerste keer gebruikt ging worden. Maar het is ze gelukt. LOC Brewery’s ‘84’ zit in het vergistingsvat.

Het is vroeg dag voor Daniel, Paul en Erwin (Roy is helaas op vakantie), de vriendenclub die een aantal maanden geleden de Spoorzone in Tilburg betrok om daar een brouwerij te starten. Het advies van hun vrouwen (“ga eerst maar eens brouwen”) hebben ze ten harte genomen, de laatste maanden hebben de heren bij verschillende brouwerijen de beginselen van het vak geleerd. Maar nu dan het echte werk, met een eigen installatie. Ere wie ere toekomt, ze hebben een leuke ruimte en de zelfgemaakte installatie ziet er professioneel uit.

Interior

Terwijl Daniel vroeg begint met de voorbereidingen van het brouwen moet Paul nog een filterplaat op maat slijpen. Erwin rijdt nog een paar keer op en neer naar de doe-het-zelf-zaak IMG_3606om de laatste benodigdheden te regelen. Om 12:30u zijn we klaar om te gaan brouwen. Het water is opgewarmd, het mout geschroot.

Ze hebben het recept zelf ontwikkeld en er staan zelfs al twee nieuwe recepten klaar die dit jaar nog het levenslicht zullen zien. Gedurende de dag wordt er her en der wat aangepast en omgebouwd maar dat is de charme van een startende microbrouwer. Je bepaalt zelf wat je in je ketel gooit en hoe je de installatie bouwt. Wat dat betreft hebben de heren een perfecte mix aan kwaliteiten. Van handyman tot beergeek, van regelaar tot designer.

IMG_3607De sfeer zit er goed in, met passie en zorgvuldigheid wordt het brouwproces in de gaten gehouden. De heren zijn het eens: “Er is niets lekkerder dan op een zaterdag met wat gasten naar een ketel turen. De warmte van het vuur, de geur van het wort…”. We zijn er even stil van. Brouwen kan bijna meditatief zijn. Het is een klus die rust, geduld en nauwkeurigheid vereist.

IMG_3615Tijdens het proces worden er regelmatig metingen gedaan. Met verbazing en trots worden de meters afgelezen als ze ‘spot-on’ de juiste waarden
aangeven. “Dat is toch schitterend, dat je iets voor ogen hebt en dat het dan precies uitpakt zoals je hoopt” zegt Paul.

IMG_3618Om 18:30u is het laatste vergistingsvat afgevuld en heerst er een tevreden stemming. Moe maar voldaan is de schoonmaak zo gedaan in het oude washok van de vroegere NS ambachtslieden. Voor een eerste brouwdag is het erg goed gegaan. Hopelijk staat
er over een week of 6 een heerlijke Imperial Stout in de koeling, maar daar twijfel ik niet aan. To be continued.

Berichten navigatie

4 reacties op “LOC Brewery neemt eigen brouwerij in gebruik

  1. Jullie waren me net voor, wilde ook graag een brouwerij starten binnen de Spoorzone. Moet nu op zoek naar een andere locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *